Psychosomatische Fysiotherapie

Wat is Psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatisch fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op ‘lichaam’ en ‘geest’. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk.
Iedereen weet hoe deze invloed hebben op elkaar maar het hoe is vaak nog een grijs gebied en lastig te herkennen bij jezelf.

 
 

Hoe zien we dit in de fysiotherapie of kan je het herkennen?

In de fysiotherapie zien we dit bijvoorbeeld terug in 2 te onderscheiden categorieën.

1. Herstel belemmerende factoren.
Ofwel dat waar het geestelijke in de weg staat van een goed lichamelijk herstel.
Voorbeelden zijn:

– Een beweegangst. Bijvoorbeeld ontwikkeld na een schouderblessure of breuk waarin je de arm minder durft te gebruiken. Of na vaak door de rug te zijn gegaan blijf je bewust (verstijfd) bukken.

– Verminderde controle op de aandacht. Door het ‘alarmerende’ pijn signaal wordt de aandacht er naartoe getrokken. Maar wanneer je hem er steeds moeilijker vanaf kan halen wordt de intensiteit en de pijnervaring na verloop van tijd groter.

– Moeite hebben met het kunnen schakelen van spanning naar ontspanning. Spanningen in je lijf los kunnen laten wanneer  je probeert in slaap te komen bijvoorbeeld.

2. Dat daar waar het geestelijke een oorzaak of mede oorzaak speelt in lichamelijke klachten.
Denk daarbij aan:

– Lichamelijke uitingen op spanning, stress en burn-out klachten of een voorstadium hiervan.

– Lichamelijke klachten/spierspanningen door onvoldoende doorvoelde emoties (Aan de hand van groeiend wetenschappelijk bewijs over de rol van emoties onder lichamelijke klachten) Denk daarbij aan; onverwerkte trauma’s, onopgeloste conflicten, dingen waar je je zorgen over maakt. Dingen waar je boos over bent, waar je je vervelend bij hebt gevoeld of waar je spijt van hebt.

Hoe ziet zo’n behandeling er dan uit?

We beginnen de behandeling gericht op het lichaam. Dat is altijd de eerste insteek en het doel waar we naartoe werken.
Middels het vraaggesprek onderzoek ik al of er sprake is van een geestelijke rol in de lichamelijke klachten. Dan kijk ik of dit herstel belemmerende factoren zijn (1) of dat er een (mede) veroorzaker van lichamelijke klachten speelt (2). Afhankelijk van de grootte van het geestelijke component kunnen we ook pas later hier meer de diepte over ingaan.

Hoe ik dit meeneem in de behandeling is:
– Psycho-educatie (Begrijpen wat er speelt en weten hoe het werkt brengt je weer in controle van je lichaam en de klachten)

– Oefeningen (voor elk hier boven benoemde item zijn specifieke oefeningen welke je helpen dit component te tackelen.

Ik ben op het moment zelfstandige en werkzaam bij Joop Fiedler. Hier huur ik faciliteiten en maak gebruik van de contracten die zij hebben met alle zorgverzekeraars.

Locatie

Joop Fiedler
Graafseweg 241F
0620362579
info@nijscare.nl